sobota, 26. november 2011

Kdaj bo mir? Presodi sam


Dogaja 'smešna' situacija. Za pogajalsko mizo so se vsedle štirji sprte stranke, gospodar, suženj, povzpetnik in svobodnjak. In vsi se strinjajo, da je potreben mir. Celo podpišejo pogodbo o miru.

Toda za 'gospodarja' bo mir, ko ga grebator ne ogroža in je sluga pokoren v hlevu.
Za grebatorja bo mir, ko bo zasužnil gospodarja in ohranil slugo.
Za sužnja bo mir, ko mu bosta 'gospodar in grebator nehata piti kri in bo svobodno zadihal.
In svobodnjak JE MIR. Ni ne gospodar ne suženj ne grebator. Le 'iz daljave' gospodarje, sužnje in grebatorje opazuje, kako se borijo vsak za svoj mir.

Hecno in otročje.

Kateri 'mir' podpiramo?
Hočeš biti gospodar?
Suženj?
Se počutiš suženj in se sanjaš v vlogi gospodarja?
Ali pa živiš v miru?

1 komentar:

  1. Svobodnjak vseeno ni samo opazovalec, ker enostavno živi v neki interakciji s ostalimi tremi. Torej, svobodnjak ima največjo možnost, da najde pravi mir, med tem ko ostali trije se pehajo za mirom, kateri pa,četudi ga dosežejo, jim ne bo prinesel pravega miru.
    Svobodnjak v pravem pomenu besede, ki doseže in je poosebljen mir, je možno (se mi vedno bolj dozdeva) le takrat, ko živi sam. S tem mislim, da ni poročen in nima otrok, ker takrat se velikokrat obrne situacija, da kdaj moraš biti grebator, če želiš preživeti sebe in družino (v tem sistemu). In hkrati ne govorim, da bi zaradi takih dejstev opravičevala grebatorstvo. Enostavno nisem tekmovalne narave in se v primeru tekmovanja raje umaknem, čeprav v primeru otrok,mislim da sprejmeš borbo (če ni druge alternative in izbiraš med borbo ali umretjem).

    lp,
    tinka

    OdgovoriIzbriši